tisdag 29 december 2009

-20 grader och cykelväder

Ja, ja en blek decembersol tittade i alla fall upp vid horisonten en kort stund mitt på dagen.

Här i Dalarna är det kallt. Skrivandes stund visar kvicksilvret -20 grader. I förmiddags var det -23, så vi går definitivt mot varmare tider.

Jag testade att springa 5 km för några dagar sedan. Det gick sådär. Hälen reagerade lite surt. Jag är för närvarande osäker på hur jag ska fortsätta för att kurera hälen. Tills en ny plan växer fram så blir det cykling.

Så här snygg var undertecknad vid dagens kalla cykeltur:

Så här fint var det:

Det blev en kort runda, mest för att prova på kylan och hitta vägar. Men, men, alltid något sa han som såg Åmål.

So long, så länge!

onsdag 23 december 2009

Premiär för snöcykling

Jul i Stockholm i år igen. Helt ok, för min del.

Eftersom jag har bestämt mig för att inte börja springa förrän jag är helt symtomfri så är jag hänvisad till cykel ännu så länge. Längdåkning är tyvärr inte heller att tänka på då det frestar på hälsenan ännu mer. På vägen upp till huvudstaden stannade vi därför på Biltema i Jönköping och köpte deras dubbade 26 x 2,1-däck. Drygt 250 bananer per däck är en tredjedel av Nokias varianter. Troligen håller de väl bara en fjärdedel så läng som Nokias, men mitt behov av dubbdäck blir nog ändå ganska begränsat resonerar jag.

Efter däckbyte gav jag mig ut på ishala vägar. Wow! Kanongrepp så länge det inte är tjock snömodd.
I Stockholm bor jag vid Ulvsundasjön och började rundan genom att följa vattnet mot Sumpan. Jag irrade runt där ett tag och klippte några backar i hyfsat tempo. Bilarna hade större problem än jag.



Sedan hittade jag Lötsjön och Råstasjön där jag testade olika underlag. Jag gav mig ut på oplogade stigar där utmaningen var att hålla styrfart.


På de plogade cykelbanorna kunde jag dra på rätt bra.

Efter åtskilliga felkörningar hittade jag slutligen fram till Haga där jag spann omkring i ett undebart snölandskap. Efter dryga timmen drog jag mig hemåt igen. En timme och 15 minuter blev det. Snöcykling var en ny och positiv upplevelse. Ska bli spännande att testa lite mer backig och bilfri terräng i Dalarna snart.
Avslutar med en bild på gässen i Råstasjön.


God Jul!

måndag 21 december 2009

Kort kort

Just nu: Voltaren och löpvila. Det har varit för mycket snö för att mountainbike så jag har motvilligt klivit upp på träningscykeln. Nu pallar jag inte det längre så i morgon åker jag och köper dubbdäck till mtb:n. Hoppas på några fina rundor i snön sedan.

söndag 13 december 2009

Förkyld men hoppfull

Kort bloggpost:
Sedan i onsdags är jag förkyld. I går peakade nog eländet så jag hoppas att komma ut i morgon måndag eller senast tisdag. Foten börjar äntligen kännas bättre även den, så kanske hinner jag springa någon runda innan året tar slut.

Hoj!

måndag 7 december 2009

Att lämna spår

Att cykla i den Skånska myllan kräver ett visst mått av balans och mod.


Men faller man, så faller man mjukt.

lördag 5 december 2009

Fina kurvor

Det går snabbare att köra nerför än uppför. Det går snabbare på väg än på lerig stig.

Detta är givetvis självklarheter både för löpare och cyklister.
För att de löpare som läser denna blogg ska få ett hum om hur stor skillnaden är - på mountanbike - mellan upp och ner samt mellan olika underlag så har jag tagit med följande diagram, som visar tempot för varje kilometer från dagens pass:

Jag är uppe i den svindlande hastigheten av 1:41 min/km (35,64 km/tim) men även nere i knapp styrfart - långsammare än 11 min/km. Kurvan slår i taket eftersom den är dimensionerad för löpning. Färdas man långsammare än 11 min/km så springer man inte, då kryper man.

Tanken med dagens pass var att ligga på en relativt hög intensitet och trycka på även i utförskörningarna. Tanken var att aldrig komma under 150 bmp i puls (75%). Jag snittade 166, vilket jag är nöjd med. Kolla in pulsen:

För att vara ett mtb-pass så är den jämn som ett (hittade ingen passande jämförelse, "flytspacklat golv" kändes lite konstruerat).
Jämför man kurvorna så ser man att jag körde åtta gånger så snabbt efter 16 km-märket jämfört med lusfarten efter 4 km-markeringen - trots samma ansträngning. I löpning är en halvering av tempot en stor skillnad.

Kolla pulsdippen efter en kilometer. Där stannade jag snabbt och tog denna bild:


Så här ser de lättåkta, torra partierna ut.
Idag var det en bra dag att utöva konditionsidrott i naturen. Men det är det väl alltid?

Trevlig kväll!

torsdag 3 december 2009

Tävlingar 2009

I maj sprang jag "Lundamilen" och "Akademilen", vilka båda är - just det - millopp i Lund. Våren hade varit minst sagt sådär och jag hade inga förhoppningar om personligt rekord. Dessa lopp gick på 42:52 respektive 42:51 vilket, hur jag än ser på det, är alldeles för långsamt.

Två dagar efter Akademilen sprang jag "Silvåkra Marathon". Jag ställde, liksom nästan samtliga deltagare, upp i halvmaratonklassen. Konkurrensen var inte direkt mördande så under stora delar av loppet ledde jag faktiskt. Jag kroknade mot slutet och kom trea på tiden 1:38:48. Till mitt försvar jag tilläggas att en kilometer sprangs i terräng, b.la. över en uppbökad kohage. De fyra första kilometrarna var det 15 m/s motvind och riktigt segt. Kul lopp hursomhelst. Sprang och snackade med Orienteringspeter som kom först i mål till slut.

Den 13 juni var det dags för "Malmö 10k". Tiden blev 42:36 och 40 sekunder från mitt PB men ändå ett fall framåt. Hela dagen var uppbokad för inspelning av Linneas sång i studion. Jag var osäker på om det skulle bli tid att springa. Jag saxar ur min träningsdagbok:

"4:02 4:10 4:19 4:28 4:14 4:21 4:22 4:26 4:28 2:25

Trodde inte jag skulle hinna springa. Spelade in med Joanna och Linnea. Klockan 14:30 var första vi redo för en paus. Perfekt tänkte jag och svidade om, körde in till Athleticum. 14:55 fick jag nummerlappen och fick rusa till starten. Kom 40 sek innan start. Skönt att slippa vänta...
Kändes segt i motvinden. Ändå rätt nöjd med tanke på uppladdningen. Borde väl ändå kommit under 42 minuter, tycker jag. Grymt bra spurt, precis som på Lundaloppet.

16:00 var jag duschad, ombytt och satt i bilen. 16:10 var jag tillbaka i studion och inspelningen. Rätt effektivt."

Godkänt under de förhållandena, tycker jag.

Ett vecka efter var det dags för "Alnarpsloppet" (5km). Den officiella tiden blev 20:05 men jag är tveksam till mätningen. Km-skyltarna satt lite slumpmässigt och den allmänna uppfattningen bland oss som sprang med GPS var att det var lite längre. Jag fick det till 61 meter längre vilket ger 3:58 min/km och därmed PB. Alldeles oavsett längd så var jag väldigt nöjd med tävlingen. Jag hade en riktigt bra spurt och kom ner i 2:57-tempo. Tyvärr hade jag lite kraft kvar i mål och insåg att jag skulle dragit igång spurten tidigare.

I juli och en bit in i augusti var vi i Dalarna. Det här var under den värsta regnperioden i somras. Dalarna var värst drabbat med vägar som underminerades och fick stängas av. Jag lyckades pricka in "Patronloppet" i Gravendal. Jag sprang det loppet för några år sedan med en infektion i kroppen, vilket i sig är idiotiskt. I år var jag frisk och riktigt taggad.

I vanliga fall är Patronloppet en blöt historia men nu var det skrattretande. Utan att överdriva så kan jag berätta att vi under merparten av loppet sprang i en bäck, som en gång i tiden varit en stig. Titt som tätt sprang man igenom blöthål där vattnet var i knähöjd. Stora delar gick över myrmark, där man ibland kunde välja en såphal spång istället för vattensjuk myrmark. Lägg till omkring 600 höjdmeter på denna tokkuperade 9 kilometers-slinga så har du Patronloppet som i ett nötskal. På det hela taget ett makalöst härligt lopp som jag njöt av medan det pågick och tänker tillbaka på med glädje.

Starten gick på asfalt och vi hade 3-400 meter på oss att formera oss innan vi sprang in på stigen/bäcken för första stigningen. Jag studerade mina medtävlare och insåg att det var många orienterare som såg ruskigt snabba och starka ut. Trailskor och orienterinsskor på de flesta fötter, så ock på mina. Med mina Inov-8 Skylon 212 på fossingarna satte jag av i 3:45-tempo för att få en bra position. In i stigningen kom jag som nummer 7 av 54 startande (enligt funktionär). Det var även den placeringen jag höll in i mål. Framför mig och på de närmaste platserna bakom mig hade jag bara orienterare samt en och annan som gör sub 1:20 på halvmaran. I mål var jag själaglad. Jag snittade 5:00 min/km vilket känns som mycket vassare än de 3:58 min/km jag hade på Alnarpsloppet.

Hemma i Skåne kände jag att löpformen var riktigt bra efter flera veckor i kuperad skogsterräng. Jag ställde upp i "Prinsens Minne" - ett halvmaraton i Halmstad - med starka förhoppningar om att slå mitt pers på 1:37 samt realistiska planer på att komma under 1:35 (4:30 min/km). Jag åkte upp med Påläggskungen och och Anders F. Vi kom i god tid och kunde förbereda oss i lugn och ro. Planen för mig var att gå ut i 4:25-tempo och hålla det så länge det kändes lätt för att sedan ha marginal att tappa fart men ändå snitta 4:30. Anders skulle prova att ta rygg. Tyvärr hade Anders en halvbra dag och släppte efter 2-3 kilometer. Jag tuffade på och kände mig stark. Här är mina km-tider:

4:24 4:20 4:25 4:27 4:23 4:32 4:28 4:20 4:18 4:23 (milen på 43:58) 4:20 4:27 4:23 4:24 4:32 4:29 4:21 4:30 4:25 4:34 4:29 4:03 (sista biten)

Jag höll tempot hela vägen. De långsammare km-tiderna beror på att det blåste ordentligt och just dessa km gick i stark motvind vid havet.
Jag insåg vid 15 kilometer att jag skulle klara 1:35 om ingen olycka hände. Med två kilometer kvar kände jag mig fortfarande urstark. Jag tänkte köra de sista kilometrarna i 4 minuters fart, men när jag prövade så högg det till i vaderna av krampkänning och jag fick dra ner tempot till 4:30 fart för att inte stå på näsan.

1:33:46 blev det. Jag var mäkta nöjd med detta resultat men kände att det fanns mer att ge. Med mindre vind hade jag pressat tiden ytterligare någon minut. Om inte vaderna sagt ifrån skulle jag kunna kapa lite till. Resten av kroppen var pigg.

Detta blev tyvärr årets sista tävling. Någonstans vid 15 km hade jag trampat snett på en sten och fått en rejäl stukning som gav sig till känna dagen efter. Den följdes av infuensor och min nuvarande fotskada - överansträngningen i hälsenan.

Jag är ändå relativt nöjd med årets tävlingar. Jag har haft roligt på samtliga och blivit överlycklig efter två: Prinsens Minne och Patronlopppet.
Det ska bli skönt att ställa sig på startlinjen igen framåt våren. Då med sikte på sub 40 och sub 1:30. Ska bara bli skadefri först.

So long!